FMR Holding od Gorenjske banke odkupil delež v družbi FMR

Objavljeno: |

Image

Družba FMR Holding je od Gorenjske banke odkupila 314.736 delnic oziroma 38,66-odstotni delež v družbi FMR, ki je največji posamični lastnik koncerna Kolektor. Omenjeni delež je banka pridobila od družbe HDR Naložbe, ki je del skupine H&R, ta pa je v večinski lasti vodstva Hidrie. FMR Holding ima po novem v družbi FMR 80,27-odstotni delež.

»Lastniška struktura družbe FMR d. d. je s pridobitvijo tega deleža takšna, kot bi morala biti že decembra 2007, ko je družba H&R oziroma Hidria Fin ta delež kupila od države. S tem sklepnim dejanjem je družba FMR ponovno prešla v lastništvo zaposlenih in upokojencev koncerna Kolektor, kar je ključ za nadaljnjo uspešnost poslovanja in finančno stabilnost skupine FMR in koncerna Kolektor,« je na novinarski konferenci dejal Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta družbe FMR in predsednik sosveta koncerna Kolektor, in dodal, da je »politično podprt in netransparenten nakup deleža v FMR s strani Hidrie Fin leta 2007 poslabšal odnose v idrijski dolini in povzročil veliko materialne škode, predvsem Hidrii. Ne bi bil presenečen nad eventuelno ponudbo koncerna Kolektor za odkup bančnih terjatev do Hidrie čez nekaj let. Ocenjujem, da bi bila to najboljša rešitev za dolino, za male delničarje družbe H&R ter za Slovenijo. Če bi ta odkup opravili pred dvema letoma, za kar je koncern Kolektor že dal ponudbo bankam, bi tudi IMP Klima ostala v slovenskih rokah.«

Kot je povedal predsednik uprave družbe FMR, Andrej Kren, bo danes objavljena namera za prevzem preostalega 0,45-odstotnega deleža FMR, ki ni v lasti FMR Holdinga ali podjetij v skupini Kolektor, v naslednjih 30 dneh pa še prevzemna ponudba.         

Skupina FMR je lani ustvarila 37,5 milijona evrov prihodkov in je imela 11 milijonov evrov čistega dobička. Če pa govorimo samo o družbi FMR, je ta imela v lanskem letu 4,4 milijonov evrov prihodkov in 2,4 milijona evrov čistega dobička, kar je največ v zadnjih osmih letih. Koncern Kolektor je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta že dosegel lanske rezultate, tako po prodaji kot dobičku. Najboljše posluje steber energetika, ki je v letošnjem letu zabeležil 25-odstotno rast, padec na avtomobilskem delu je predvsem posledica nižjih cen bakra, manjše prodaje produktov v Nemčiji, ki jih dobijo s Kitajske, in tečajnih razlik, ki so negativno vplivale na poslovni rezultat, gradbeništvo pa posluje po zastavljenem planu. V tem segmentu naj bi Kolektor letošnje leto zaključil s 70 milijoni evrov prihodkov.

Arhiv novic