15-letnica FMR

Objavljeno: |

Na idrijskem gradu Gewerkenegg smo s priložnostno prireditvijo, na katero smo povabili najpomembnejše delničarje, poslovne partnerje, direktorje povezanih družb in vse, ki so v preteklosti pomembno prispevali k oblikovanju vizije, uresničevanju poslanstva in razvoju družbe, zaznamovali 15-letnico ustanovitve podjetja. Ob tej priložnosti nam je dr. Jože Mencinger spregovoril o svojih pogledih na aktualna gospodarska gibanja v Sloveniji.

FMR je bil ustanovljen v času preobrazbe družbene lastnine v privatno zato, da bi zavarovali interese zaposlenih v Kolektorju pred morebitnim nakupom tujega partnerja, ki je bil na temelju joint venture pogodbe iz leta 1968 solastnik podjetja. V skladu z Zakonom o lastninskem preoblikovanju podjetij se je FMR iz družbe z omejeno odgovornostjo leta 1995 preoblikoval v delniško družbo z osnovnim kapitalom 5,3 milijona evrov, ki je v večinski lasti zaposlenih, bivših zaposlenih in upokojencev Kolektorja. Danes ta kapital znaša skoraj 25 milijonov evrov, ki smo jih zaslužili z vlaganjem v različne oblike kapitalskih naložb.

FMR je ob največjem posamičnem lastniškem deležu v koncernu Kolektor Group, ki znaša 29 odstotkov, pridobil skoraj desetinska deleža v Abanki in Vipa Holdingu, razpolaga pa tudi z vrednostnimi papirji in delnicami družb, ki kotirajo na ljubljanski borzi vrednostnih papirjev. V prihodnje bo poslovanje osredotočeno predvsem na vlaganje sredstev v portfeljske naložbe z aktivnim upravljanjem premoženja, za kar se bomo tudi kadrovsko okrepili.

Z rastjo kapitala, ki se je v zadnjih desetih letih povečal za več kot štirikrat, se veča tudi premoženje delničarjev, ki so preko družbe FMR Holding v večini delavci, bivši zaposleni in upokojenci Kolektorja, njihove delnice pa prinašajo dividende, ki so primerljive z dividendnimi donosi v drugih slovenskih podjetjih. Lahko bi bile sicer tudi višje, vendar del dobička vsako leto reinvestiramo v nove dolgoročne naložbe.


Na prireditvi na gradu Gerwekenegg so bili od leve proti desni: predsednik uprave FMR Jurij Kleindienst, predsednik nadzornega sveta delniške družbe Stojan Petrič, prof. dr. Jože Mencinger in član uprave Andrej Kren.

Arhiv novic