Hidriin nakup manjšinskega deleža v FMR smatramo za sovražnega

Objavljeno: |

Po vrnitvi s službene poti na Kitajskem, v Južni Koreji in Indiji je Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta FMR d.d. in predsednik uprave koncerna Kolektor, katerega največja posamična lastnica je omenjena idrijska družba za finančni marketing in razvoj, v zvezi z nakupom 38,94 odstotnega deleža s strani Hidrie dal izjavo za koncernov časopis Komunitator, ki bo izšel v četrtek, za STA in TV Slovenijo. Potezo Hidrie je označil za sovražno.

»FMR je bil pripravljen na dražbi kupiti delež Kapitalske družbe KAD in Vipe Holdinga po višji ceni kot je za njun delež dala Hidria. O tem smo prodajalcema dali ustno zagotovilo, zato sumim, da je bila prodaja pred dražbo politično motivirana, za kar pa nimam dokazov. Tudi sinergijskih učinkov, s katerimi kupec v javnosti opravičuje svoje dejanje, ne vidim. Po vseh kriterijih poslovnosti je ta nakup sovražen, menita upravi FMR in Kolektorja, delničarji FMR in zaposleni v Kolektorju. Sami smo z nameravanim nakupom omenjenih deležev, s čimer bi postali 100 odstotni lastniki družbe FMR, načrtovali v letu 2008 enkratno izplačilo dividende, ki bi bila za osemkrat višja kot letos. Podobnega izplačila so bili delničarji deležni, ko smo od ameriškega Kirkwooda, kupili njegov večinski delež v Kolektorju. Glede na novo lastništvo pa bo politika izplačila dividend v prihodnje ostala nespremenjena oziroma taka kot je bila letos. Nakup manjšinskega deleža kupcu ne daje upravljalskih pravic, bomo pa poskrbeli, da se njegov delež ne bo povečeval«, je izjavil Stojan Petrič.

petric-izjava.jpg
Ljudje si bodo sami ustvarili mnenje glede Hidriine poteze. Njeni očitki, češ da v preteklosti nismo bili za sodelovanje, ne držijo, saj so prav Kolektorjevi predstavniki že velikokrat ponudili sodelovanje pri posameznih projektih, vendar so bili v vodstvu te spodnjeidrijske korporacije zavrnjeni.

Arhiv novic