Kolektor in FMR bosta skupaj generalna pokrovitelja otvoritvene slovesnosti prenovljene mestne realke

Objavljeno: |

Vodstvo Gimnazije Jurija Vege je za glavnega pokrovitelja osrednje prireditve ob otvoritvi prenovljenega realčnega poslopja in nove telovadnice ob njem, izbralo koncern Kolektor in družbo FMR, ki imata sedež prav tako v Idriji.

Med osrednjimi letošnjimi prireditvami, ki sta se jih družbi namenili finančno podpreti, sta namreč uvrstili prav slavje ustanove, katere razvejane dejavnosti sicer že mnogo let podpirata na različne načine. To glavno pokroviteljstvo v vrednosti 40.000 evrov bosta nadgradili še s podpisom pogodbe o doniranju po 30.000 evrov vsako od naslednjih štirih let.

Pri odločitvi ju je vodilo preprosto dejstvo, da so realčno poslopje pred dobrim stoletjem zgradili iz sredstev, ki so si jih idrijski rudarji odtrgali od svojih ust in s tem svojim otrokom omogočili, da so se lahko že takrat izobraževali v domačem kraju in v materinem jeziku, kar je bila slovenska posebnost. Mnogi med njimi so bili in so še danes ključni kadri v razvoju koncerna.

Kolektor letos praznuje 45-letnico delovanja, kar je bil še dodaten vzgib za prevzem glavnega pokroviteljstva pričakovano odmevne prireditve. Torej gre za poklon mestu, v katerem sobivata dve vrhunski ustanovi, izobraževalna na eni in poslovno ustvarjalna na drugi strani.

Žal so pri odločanju o pokroviteljstvu upoštevali tudi bridko izkušnjo iz preteklosti. Niso namreč želeli biti zraven pri predlaganem sopokroviteljstvu, saj je še živ spomin na praznovanje stoletnice te iste ustanove, veličastnega Gaudeamusa idrijske realke, konec septembra leta 2001, ko je Hidria zadnji hip, niti cel dan prej, nepričakovano odpovedala pokroviteljstvo in je finančno breme ostalo na njihovih ramenih.

 

Arhiv novic