V halo FMR v logaški obrtni coni pri Kliju se je preselil Logwin

Objavljeno: |

Dispečersko podjetje Logwin, ki je kot Welz začelo pri nas poslovati leta 1992, se je iz ljubljanskega BTC-ja te dni preselilo v logaško obrtno cono pri Kli-ju, v halo, ki jo je najelo od idrijskega FMR-a. Za Logatec so se, po besedah direktorja slovenskega dela Logwina Martina Majcna, odločili ker je ta lokacija cenejša kot v Ljubljani, ker je s strateškega vidika blizu koprskega pristanišča in ker bodo v kratkem poslovalnici v Ljubljani in Spodnji Idriji združili.

Sodelovanje med Kolektorjem in Logwinom je že dolgotrajno. Praktično je bilo treba po propadu Kautt & Buxa čez noč Kolektorjeve komutatorje spraviti do kupcev. Pred tem so namreč za njihovo prodajo skrbeli v Kautt & Buxu. Po Majcnovih besedah so se takrat izkazali kot zelo sposoben logistik, saj so vso Kolektorjevo proizvodnjo prek svojih že utečenih salzburških resolucijskih poti posredovali do kupcev po svetu. Skupaj s Kolektorjem je takratni Welz v Spodnji Idriji v prvem letu naše samostojnosti odprl pisarno, prek katere so skrbeli predvsem za njegove izvozne pošiljke in za zagotavljanje bakra, ki je nenadomestljiv v proizvodnji komutatorjev.

Partnerstvo je bilo obojestransko, krona dobrega sodelovanja pa je novo najeto skladišče Logwina v Logatcu, ki hkrati s preselitvijo iz Ljubljane čaka tudi na novega lastnika. Logwin se je namreč v svoji zgodovini večkrat preimenoval, kar je bilo neposredno povezano z lastništvom. Od Franza Welza iz Salzburga je to špeditersko podjetje kupil Quenhenberger iz Avstrije, ko je že v tem tisočletju družbo prodal bavarski družini Stefana Quandta, glavnemu delničarju BMW-ja. Takrat se je družba preimenovala v Logwin (logostics winer). Zdaj jo je Quandt prodal LKW Wagen Augustinu, tako da je spet v avstrijski lasti. Slednje podjetje je s 1000 tovornjaki največji evropski »kamionarski« prevoznik in želi z Logwinom že razvite špediterske posle v Avstriji razširiti še na države nekdanje Jugoslavije in v Rusijo. Ugotavlja namreč, da je večina proizvajalcev avtomobilov in bele tehnike svojo proizvodnjo iz zahodne preselila v vzhodno Evropo, logaški logistični center pa mu bo pri odpiranju novih tržišč v veliko pomoč.

Logwin posluje v 45 državah sveta. 8500 zaposlenih ustvari na leto 2 milijardi evrov prometa. 30 zaposlenih v njegovem dispečerskem centru pri nas pa je lani ustvarilo 7 milijonov evrov prometa

 

Arhiv novic