Prihodnji mesec začnejo graditi idrijski dom upokojencev

Objavljeno: |

Z današnjim podpisom pogodbe o javno zasebnem partnerstvu za dokapitalizacijo Doma upokojencev Idrija d.o.o. in pogodbe o ustanovitvi stavbne pravice med ministrom za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivanom Svetlikom in predsednikom uprave FMR d.d. Andrejem Krenom na sedežu omenjenega ministrstva, se je pravzaprav odprla zelena luč za začetek gradnje omenjenega objekta. Prihodnji mesec naj bi tako predvidoma že začeli z gradnjo prve faze idrijskega doma upokojencev.

Po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika Idrija brez primernega investitorja tudi po 13 letih prizadevanj še vedno ne bi mogla uresničiti želje in pričakovanj številnih njenih občanov in okoličanov. S podpisom pogodbe so namreč zagotovili pogoje za gradnjo novega doma, v katerem bodo ustvarili boljše pogoje za bivanje starejših občanov, in kar je še bolj pomembno, da so s podpisom pogodbe končno kronali rešitev, ki je primer, kako se na boljši in bolj primeren način lotiti upravljanja javnih zavodov, katerih prihodek se »nabira« predvsem iz plačil samih državljanov. Gre za prvi tovrstni projekt javno zasebnega partnerstva, v katerega bo družba FMR vložila 5 milijonov evrov. »če bodo temu zgledu sledili še drugje, potem čas, ki smo ga porabili za rešitev, ni bil zaman porabljen. Za naše ministrstvo in zagotovo tudi druge udeležence v projektu, je bila to učna ura, ki ni bila zaman«, je dejal minister Svetlik in se zahvalil FMR-u, ki je verjel v projekt in gojil upanje do konca.

Predsednik uprave družbe FMR d.d. Andrej Kren pa je opozoril na pobudo idrijskega župana Bojana Severja in predsednika koncerna Kolektor Stojana Petriča, ki sta pred tremi leti dala pobudo o gradnji doma upokojencev, ki jo je podprl tudi nadzorni svet družbe. Tolikšen zamik gre pripisati dejstvu, da je Zakon o javno zasebnem partnerstvu komaj potrdil parlament, pogajanjem o pogojih glede izvedbe tega partnerstva in izbire investitorja ter spremembam projekta, ki naj bi bile bolj prijazne do uporabnikovih žepov. »Na podlagi danes podpisane pogodbe bomo na idrijsko upravno enoto vložili zahtevek za spremembo gradbenega dovoljenja, saj se bomo namesto Republike Slovenije izkazali kot zasebni investitor«, je izpostavil Andrej Kren, ki je napovedal, da bo nov dom upokojencev v celoti končan do konca leta 2012.

 

Arhiv novic