Predsednik uprave FMR Andrej Kren in minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik sta predala svojemu namenu prvi del novega doma upokojencev v Idriji

Objavljeno: |

Novi dom upokojencev v Idriji je prvi primer javno-zasebnega partnerstva na področju socialnega skrbstva, FMR bo v gradnjo doma vložil več kot šest milijonov evrov. Po današnji slavnostni primopredaji objekta bodo v prihodnjih dneh v novi objekt že začeli seliti oskrbovance obstoječega doma, po končani selitvi bodo starega podrli in na njegovem mestu zgradili še drugi del objekta.

V prvem že zgrajenem delu objekta so urejene sobe za oskrbovance ter prostori za ambulanto, lekarno in zaposlene. V drugem delu, ki naj bi bil končan do konca oktobra leta 2012, pa bodo uredili še dodatne sobe, oskrbovana stanovanja, kuhinjo z restavracijo in večnamenski prostor za druženje oskrbovancev. Ko bo  zgrajen še drugi del objekta, bo v njem 153 mest za dejavnost institucionalnega varstva starejših od 65 let, 11 mest za dnevno varstvo starejših in ustrezni prostori za fizioterapijo, delovne terapije, ambulante in ostali spremljevalni prostori, ki jih v stari zgradbi ni bilo mogoče urediti.

FMR je začel na projektu izgradnje novega doma upokojencev intenzivno delati pred štirimi leti, ko je v veljavo stopil Zakon o javno-zasebnem partnerstvu. Za sodelovanje pri tej investiciji se je družba odločila na pobudo prejšnjega in sedanjega idrijskega župana in ob podpori nadzornega sveta družbe FMR. Gre za družbeno odgovornost družbe FMR do kraja in do delničarjev njenih lastnikov. »V zadnjih letih smo vložili veliko časa in energije, da smo prišli do tu, kjer smo danes. Nisem si predstavljal, da bo toliko časa trajalo. Moramo pa razumeti, da gre za prvi primer javno-zasebnega partnerstva v Sloveniji na področju socialnega skrbstva. Sama gradnja je potekala izredno hitro, prva faza novega doma je bila končana v devetih mesecih. Oktobra lani je glavi izvajalec, to je Kolektor Koling zagradil gradbišče, v začetku julija letos pa je že bila vložena vloga za tehnični pregled«, je ob za FMR  in Idrijčane pomembnem dogodku povedal predsednik uprave družbe FMR Andrej Kren.

Dogodka se je udeležil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik, ki je pred dobrim leto dni položil temeljni kamen za novi dom upokojencev. Izpostavil je predvsem pomen javno-zasebnega partnerstva. »Pomembno je, da se je realiziral prvi projekt javno-zasebnega partnerstva. Nov dom upokojencev v Idriji je lahko dober zgled drugim, saj bi lahko z dobro voljo in angažiranjem zainteresiranih marsikaj naredili. Jaz verjamem v javno-zasebno partnerstvo predvsem zato, ker bo javnih sredstev za investicije slej ko prej zmanjkalo, na tem mestu pa bodo lahko k projektom pristopili zasebniki, ki imajo finančna sredstva in čutijo tudi odgovornost do okolja in ljudi. Ob tej priložnosti bi rad čestital vsem, ki ste si upali stopiti na to pot, se zahvalil partnerjem in stanovalcem zaželel prijetno bivanje«, je še povedal minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik.

Arhiv novic