Prvo javno zasebno partnerstvo na področju domske oskrbe ima tudi pravne okvire

Objavljeno: |

Danes so v ministrovi pisarni na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve v Ljubljani podpisali pogodbo oziroma dali podpis na konec postopka o vstopu zasebnega partnerja – družbe FMR – v preoblikovanje javnega zavoda Dom upokojencev Idrija, oskrba in varstvo starostnikov, d. o. o. S postopkom so začeli leta 2009, ko je dr. Ivan Svetlik prevzel omenjeno ministrstvo. S tem dejanjem so tudi uradno registrirali podjetje, ki je gradilo predvsem na zaupanju glavnega investitorja.

»S preoblikovanjem javnega zavoda Dom upokojencev Jožeta Primožiča Miklavža v Dom upokojencev Idrija d.o.o. je bilo družbi FMR omogočeno, da je z že postavljeno in vseljeno stavbo v okviru prve faze gradnje danes dokapitalizirala družbo in s tem v njej pridobila 81-odstotni lastniški delež, preostalo ohranja kot manjšinska lastnica država. Njuna skupna družba pa bo investirala v drugo fazo novega doma upokojencev, ki bo končana konec oktobra letos,« je povedal predsednik uprave družbe FMR Andrej Kren.

Direktor nove družbe Samo Beričič pa je ob tej priložnosti izpostavil, da brez težav ni šlo, še posebej, ker so v posameznih postopkih orali ledino. «Današnji dan je krona uspešnega dela, saj z njim ne bomo ostali na pol poti, ampak  bomo naložbo dokončali v vnaprej predvidenih rokih, ki so bili predvideni z javnim razpisom in v okviru dogovorjenih sredstev. To je temeljni kamen, saj smo z današnjim podpisom dokazali, da smo s skorajšnjim zaključkom te naložbe sposobni nuditi storitve institucionalnega varstva starejših, ki pritičejo upokojencem, in nam to omogoča stopiti ven iz hiše ter podobne storitve v primeru prilagoditve zakonodaje, ki je v pripravi, nuditi tudi drugim.«

Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik je po podpisu izrazil prepričanje, da je na tem področju prvi in edinstven primer, zato upa, da tudi ne zadnji, iz katerega so se vsi sodelujoči veliko naučili. »Naučili, da je bila temeljna ideja javno-zasebnega partnerstva dobra, da pa zakoni in predpisi niso predvideli vseh kamnov, ki so preprečevali njeno uresničenje. Kljub temu menim, da smo vsi zadovoljni, ker smo vztrajali,« je še poudaril dr. Svetlik.

Arhiv novic