Kredit SID banke za dokončanje izgradnje novega idrijskega doma upokojencev

Objavljeno: |

Direktor družbe Dom upokojencev Idrija, d.o.o., Samo Beričič in predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan sta danes podpisala kreditno pogodbo, s katero je SID banka družbi odobrila dolgoročni, 15-letni kredit v višini 6,5 milijona evrov za financiranje gradnje II. faze doma upokojencev v Idriji.

V Sloveniji se, podobno kot v drugih evropskih državah, starostna struktura prebivalstva spreminja, saj delež starejših čedalje bolj narašča, medtem ko se delež mladih zmanjšuje. V kontekstu trajnostnega razvoja SID banka kot spodbujevalno razvojna banka financira tudi tiste projekte podjetij in občin, ki izboljšujejo kakovost življenja, kamor sodi tudi gradnja ali prenova domov za starejše občane.

Družba Dom upokojencev Idrija d.o.o., v kateri je večinski lastnik družba FMR z 81 % deležem, preostalih 19 % pa ima v lasti država, opravlja dejavnost v dveh ločenih enotah. V enoti Idrija izvajajo institucionalno varstvo starejših nad 65 let, in v enoti Marof, kjer izvajajo institucionalno varstvo odraslih oseb s posebnimi potrebami in motnjami v duševnem razvoju ter s tistimi osebami, ki zaradi bolezni ali starosti ne morejo živeti sami doma. Prejšnji dom upokojencev v Idriji je bil zgrajen pred petintridesetimi leti, zaradi nefunkcionalne zasnove pa ga je bilo treba porušiti in na njegovem mestu sedaj že stoji drugi del novega domovanja starostnikov.

V enoti Idrija bo po dokončanju II. faze nameščenih 153 postelj v eno ali dvoposteljnih sobah. Na voljo bo tudi enajst mest za dnevno varstvo starostnikov ter osem varovanih stanovanj, namenjenih tistim stanovalcem, ki le občasno potrebujejo katero od storitev pomoči.

Arhiv novic