Idrija se ponaša z novim domom upokojencev

Objavljeno: |

Z današnjo slavnostno otvoritvijo novega doma upokojencev so se končala 10-letna prizadevanja za nov dom, saj je bil prejšnji močno dotrajan in povsem neprimeren. Dom upokojencev Idrija je večmilijonska investicija družbe FMR.

»Zame je današnji dan pomemben iz dveh razlogov; ker se nadaljuje delo mojega pokojnega očeta, ki je bil prvi direktor doma upokojencev v Idriji in ker z to investicijo dokazujemo kvalitete koncerna Kolektor. Mislim, da je dom izziv za vse nas, da bomo tudi v bodoče delali podobne stvari v korist idrijskega človeka,« je misli ob današnji otvoritvi strnil predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič. Petrič je prepričan, da je nov dom zgrajen za naslednjih 50 let, saj so pri njegovi gradnji uporabili nove, sodobne materiale in moderne pristope in prav to je tisto, kar mu daje veličino.

Predsednik države dr. Danilo Türk meni, da je »Idrija z novim domom celotni Sloveniji ponudila nek zanimiv model razvoja. Verjamem, da lahko govorimo o idrijskem modelu razvoja, tistem, ki temelji na dobri stari industrijski tradiciji, ki ima odlično gospodarstvo za današnji čas in prihodnost in ima odlično sodelovanje med gospodarstvom in vsem kar obstaja v občini. Imamo dom upokojencev, ki je na ravni hotela s petimi zvezdicami, ima odlične pogoje za bivanje, tudi za sodelovanje starejših z mlajšimi, hkrati pa je tak dom postal mogoč kot posledica javno-zasebnega partnerstva.« Gre za prvi tovrstni primer javno-zasebnega partnerstva na področju domske oskrbe pri nas. »Tu smo orali ledino,« je povedal predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič. 

V novem domu upokojencev je, tako pravi direktor doma Samo Beričič, 153 postelj v eno- in dvoposteljnih sobah, z novogradnjo so pridobili še dementni oddelek, 8 varovanih stanovanj in možnost namestitve 11 oseb v oddelku za dnevno varstvo. Trenutno enota Idrija šteje 125 stanovalcev, enota Marof 148, za vse varovance pa skrbi 153 zaposlenih. Glede na dejanske potrebe pa bodo v bodoče še dodatno zaposlovali.

Po besedah Sama Beričiča je oskrba v domu ocenjena na 25 evrov na dan, uporabniki plačujejo 22 evrov na dan, z dograditvijo in končanjem celotnega doma pa bo uporabnike dom po novem stal 23 evrov na dan.

Investicijo so svojemu namenu predali predsednik države dr. Danilo Türk, predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, častna gostja dogodka igralka Milena Zupančič in direktor Doma upokojencev Idrija Samo Beričič.

Arhiv novic