Prikaz nasprotnih dejstev na prispevek »Stojan Petrič pod lupo NPU« v oddaji 24UR na POP TV, objavljen dne 28. 3. 2014 ob 19.21

Objavljeno: |

Družba FMR je nakup deleža v družbi ETRA33 (sedaj Kolektor Etra) v začetku leta 2010 financirala z lastnimi sredstvi, tako da ne drži navedba v prispevku, da je celoten prevzem financiral kar Kolektor. Z načinom financiranja nakupa deleža ostalih kupcev nismo bili seznanjeni, saj je vire financiranja vsak kupec urejal sam.

Družba FMR nima informacij, da naj bi kriminalisti preiskovali kakršnekoli posle z družbama Arhimede in Zektor Technologies. Pregled teh poslov je sicer že v letu 2010 preko sodišča zahtevala manjšinska delničarka družbe FMR Hidria Fin, sodišče pa je na tej podlagi imenovalo neodvisnega posebnega revizorja. Revizor pri pregledu poslov družbe FMR z obema omenjenima  družbama ni ugotovil nobenih nepravilnosti, nezakonitosti ali nepoštenosti. Hidria Fin je nato jeseni 2012 ponovno zahtevala revizijo poslov med družbama FMR in Archimede, njeno zahtevo pa je po zavrnitvi s strani Okrožnega sodišča v Novi Gorici kot neutemeljeno pravnomočno zavrnilo še Višje sodišče v Kopru. S tem je zadeva za družbo FMR končana, očitno pa to ne velja za Hidrio, ki vsako leto znova preko različnih medijev skuša vzbuditi zanimanje javnosti in očitno tudi kriminalistov za omenjeni družbi. Ostro zanikamo tudi trditev novinarja, da je denar kamorkoli poniknil ali da se je z njim celo kdorkoli okoristil. Sredstva, ki so bila vložena v obe omenjeni družbi, so bila namenjena financiranju poslovanja obeh družb, v primeru podjetja Arhimede naložbam na delniških trgih, v primeru podjetja Zektor pa proizvodne dejavnosti. Zaradi nastopa svetovne finančne in gospodarske krize v letih 2008 oz. 2009 njuno nadaljnje poslovanje ni bilo več smiselno, zato smo v letu 2009 družbo Arhimede likvidirali, družbo Zektor pa za simbolično ceno prodali. Družba FMR je v letih od 2002 do 2012 ustvarila preko 44 milijonov EUR čistega dobička (ob upoštevanju vseh popravkov vrednosti naložb), pri čemer je v omenjenem obdobju dosegla v povprečju 11 % čisti donos na povprečni celotni kapital na leto. Iluzorno pa bi bilo pričakovati, še posebej v turbulentnih časih v zadnjih desetih letih, da se bo vsaka naložba izšla pozitivno, kar se kaže tudi v Sloveniji pri večini gospodarskih družb, ki so se znašle v finančnih težavah zaradi neuspešnih finančnih in drugih naložb.

Arhiv novic