Uprava družbe FMR pojasnila svojo odločitev za nakup družbe Delo

Objavljeno: |

Družba FMR je včeraj sklicala novinarsko konferenco, na kateri je pojasnila svojo odločitev za nakup družbe Delo. Pred novinarje so stopili Andrej Kren, predsednik uprave družbe FMR, Nataša Luša, članica uprave te družbe, in predsednik nadzornega sveta družbe FMR Stojan Petrič.

Predsednik uprave družbe FMR Andrej Kren je na začetku novinarske konference uvodoma povedal: »Glede na našo dejavnost in našo finančno sposobnost stalno iščemo naložbene priložnosti in to smo zaznali tudi pri ponudbi za prodajo časopisne hiše Delo. Po skrbnem pregledu poslovanja te družbe smo ugotovili, da ima družba potencial, ki ga lahko z našim znanjem in dobrim korporativnim upravljanjem še izboljšamo. Zelo pozitiven vtis je na nas naredila tudi uprava družbe Delo, ki s svojimi  poslovnimi načrti za leto 2015 in strateškim načrtom do konca leta 2016 zagotavlja uspešno delovanje družbe. Uprava se tudi zaveda izzivov, ki jih pred družbo postavlja digitalizacija medijev in ima tudi na tem področju pripravljene rešitve in načrte. Za nas je naložba v družbo Delo dolgoročna naložba, kot lastnik družbe pa bomo podpirali razvoj časopisne hiše Delo na strateškem, tehnološkem in kadrovskem področju, za kar imamo potrebne kompetence. Sočasno, kot lastniki družbe, pričakujemo od uprave Dela dobičkonosno poslovanje, kar je tudi eden izmed pomembnejših razlogov za nakup Dela.«

Povedano je predsednik nadzornega sveta družbe Stojan Petrič le še dodatno podkrepil z besedami: »Ne zanima nas Delo leta 2016, ampak kakšno bo leta 2020.« Ob tem je poudaril, da ne Kolektor Group ne on osebno ni kupil družbe Delo, kot je bilo prevečkrat zapisano v medijih, pač pa je to naložba FMR-a, ki pa jo kot predsednik nadzornega sveta te družbe podpira ter se mu zdi pravilna in dobra. Novi lastnik, torej družba FMR, od uprave Dela pričakuje, da bo pripravila razvojni načrt za naslednje 5-letno obdobje in v skladu z njim povedala, koliko denarja za razvoj potrebuje. »To bomo podprli, saj s kupnino ne bomo obremenjevali Dela, ampak bomo večji del EBITDA namenili za razvoj družbe,« je še povedal Stojan Petrič.

Uprava Dela je tudi tista, ki se bo kot strokovnjak ukvarjala z mediji, ki jih izdaja družba Delo in bo skrbela za to, da bo ustvarjala dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu s novinarskim kodeksom in etiko ter da bo izpolnjevala že sprejete strateške usmeritve poslovanja. »Naša vloga pri tem bo ta, da bomo z dobrim korporativnim upravljanjem poskrbeli za to, da bo uprava imela tiste pogoje za uspešno poslovanje, ki jih lahko zagotavlja le finančno stabilen lastnik,« pravi Andrej Kren. Družba FMR bo nakup Dela financirala z lastnimi sredstvi. Preden bodo delnice v KDD preknjižene na račun družbe FMR morajo biti izpolnjeni še nekateri odložni pogoji. Na strani kupca so, kot je povedala članica uprave Nataša Luša, to soglasje nadzornega sveta družbe FMR, ki ga že imajo, in soglasje agencije za varstvo konkurence. Vloga zanj je v pripravi.   

Izpostavljeno je še bilo, da ne družba FMR ne člani organov družbe osebno niso vezani na nobeno politično stranko, da niso nikomur nič dolžni, saj so uspeli v transparentnem mednarodnem postopku prodaje vseh delnic Dela in med vsemi ponudniki zanje ponudili najvišjo ceno.

Predsednik uprave Andrej Kren je čisto na koncu poudaril, »da bomo odgovoren in dolgoročen lastnik Dela, da nismo tajkuni in da ne bomo vse uničili, kot je žaljivo namigoval eden od užaljenih ponudnikov, ki je v zavezujoči ponudbi ponudil za več kot polovico nižjo ceno.«

Arhiv novic